Column: Quote 500

Elke middag ren ik naar de brievenbus. Is het al zover? Ik kan niet wachten tot ik de ziekenhuisrekeningen van mijn zoon thuisgestuurd krijg. Graag met terugwerkende kracht. Zo’n schedeloperatie, wat doet dat nou? Job had er twee. Dagtarief OK, een stuk of tien arbeidsuren van twee (!) chirurgen, kosten anesthesie. Ik hoop dat alle boutjes en moertjes ook op de rekening staan.
In 2004, een paar dagen nadat ik was bevallen van de zwaar gehandicapte Job, kreeg ik zo’n brief. Ons kind had de maatschappij al ruim tienduizend euro gekost. Aan slangen en snoeren lag hij op de highcare-afdeling van het universitair medisch centrum te overleven. De pasgeboren zeldzaamheid werd aan de lopende band onderzocht. Had hij hersenen? Waarom lagen zijn darmen gedraaid? Bleef zijn hart slaan? Op de rekening stonden ook lab- en verpleegkosten. De bedragen waren schrikbarend hoog. Toen, in mijn kraambed, raakte ik volledig in paniek: waarom die factuur? Waren we voor dit ongeluk niet verzekerd? Een telefoontje met de verzekeringsmaatschappij wees uit dat de kosten waren gedekt. Ik voelde me alleen nog maar ontzettend schuldig, vanwege de financiële ramp waarmee ik de samenleving onbedoeld had opgezadeld.
Bij dezen kan ik de VVD laten weten dat het dus werkt, de ziekenhuisrekeningen voortaan naar de burger sturen. ‘Zodat die inzicht krijgt in de kosten.’ De kille optelsom van bedragen uit februari 2004 staat in mijn geheugen gegrift.
Inmiddels zie ik er de lol van in. Laat maar komen, die rekeningen. Ik ga er heel leuke dingen mee doen. Wat te denken van een wedstrijd? ‘Hoe duur is jouw kind?’ Op de speciale school van Job hang ik intekenlijsten op. Alles meetellen graag: rolstoelen, korsetten, protheses, sondepompen, luiers, opnames, therapieën, begeleiders. Om Job te vervoeren hebben wij een aangepaste fiets van drieduizend euro, daarmee scoren we meteen hoog. Zo’n elektrische rolstoel krijg je ook niet voor minder dan een paar duizend. Job heeft al acht keer op de operatietafel gelegen. Pas nog kreeg hij een bloedtransfusie, we rollen ziekenhuis in en uit voor priksessies. En als hij over een paar jaar aan zijn kromme rug wordt geopereerd, zijn we een rappe stijger in de lijst.
Ik denk aan een nieuw magazine: de ‘andere’ Quote 500. Wie is de duurste van het land? Job is pas zeven, hij eindigt niet hoog. Maar over een jaar of vijftig? Mijn glossy verspreiden we in revalidatiecentra en ziekenhuizen. Leuk voor in de wachtkamer.
Achterin drukken we een lijst af met de jaarsalarissen van alle topbestuurders in de zorg. Want in het gedachtegoed van de VVD lijkt het me functioneel dat we daar ook inzicht in krijgen.
Wacht, volgens mij hoor ik de brievenbus.

Deze column en ruim 50 reacties zijn ook te lezen op joop.nl

3 thoughts on “Column: Quote 500

 1. Heb zelf ook zo’n ‘duur’ kind. Wij, deze maatschappij, kiezen voor levensreddende handelingen. Ben gelukkig met zijn bestaan. Vind dat wij als ouders daar met name heel veelbloed, zweet en tranen in investeren, die ruimschoots opwegen tegen de centen die ‘de maatschappij’ investeert.

  Maar toch, worstel met die cijfers. Fijn om het naast de jaarsalarissen van topbestuurders te zetten, maar ingewikkeld als ik het naast het bedrag houd dat nodig is om een willekeurig 3e wereldkind van een levensreddend vaccin te voorzien.

 2. Hoi Annemarie,
  Toch maar eens reageren. Wederom heel treffend, moet erg lachen!
  Die quote lag hier op tafel, de welzorg was hier voor nog altijd de zelfde rolstoel (tikt lekker aan), hij maakte een opmerking, ik zei iets over de AWBZ 500, een paar dagen later lees ik jou column!
  Ik denk dat wij winnen, maar ja, dingen al bijna 13 jaar naar een plek in de top 500.
  Grappig, onze jongens ontmoeten elkaar wel eens, niet dat de mijne dat door heeft hoor, hooguit ergernis dat hij stilstaat. De Oma van Job woont hier in de buurt. Mijn zoon wandelt elke dag ergens door het zelfde dorp, met zijn PGB-er. Soms kruisen hun wegen. Twee mannekes waarvan de moeders met de zelfde gedachten hebben geworsteld en worstelen (las je boek), dagelijks gelijke ergernissen hebben en vechten tegen de zelfde bureaucratie, wie weet komen wij elkaar ook eens zomaar tegen, dus tot ziens dan maar!

 3. Tip: mijn zorgverzekeraar (CZ) houdt precies bij hoeveel mijn zoon Koen hun kost. Op het online overzicht kan ik precies bijhouden wat hij per jaar kost. De teller staat op dit moment op 12.000. Er was maar één ziekenhuisopname dit jaar (incl. ok dat dan weer wel).
  De eerste keer dat ik het overzicht ontdekte voelde ik me ook flink vervelend, maar ja, je hebt er ook niet voor gekozen, toch? Als je er niks aan kunt doen, kun je er maar beter om lachen.

  Goed idee van die AWBZ/Quote 500. Ik ben voor!

Reageren is niet (meer) mogelijk.