Dolgelukkig zijn wij

Klik hier om dit boek te bestellen.

Oom 03.26 uur knipt Bart een lampje aan en draait hij zich op zijn rug.
‘Ik geloof niet dat ik het wil, Anne, al die operaties. Heeft het zin?’
Ik schrik niet van zijn woorden. Denk al uren precies hetzelfde. Dokter De Gier had gesproken over ons kind als over een huis dat ingrijpend gerenoveerd moet worden. Nieuw dak, andere riolering, moderne verwarmingsketel en hier en daar een steunbalk.
Maar wat als het fundament niet deugt?

Annemarie en haar vriend Bart hebben een kind gekregen. Maar Jobs hoofd heeft de vorm van een peer, zijn lichaam is slap, hart en darmen vertonen gebreken – er is verschrikkelijk veel mis. De baby blijkt geboren met een zeldzame chromosoomafwijking.
Als Annemarie en Bart openlijk hun twijfels uitspreken over medisch ingrijpen en de kwaliteit van het leven dat hun zoon te wachten staat, lopen de spanningen hoog op. Wie heeft het recht te beslissen over de toekomst van het jonge gezin: de dokters of de ouders? En, hoe nu verder?

Dolgelukkig zijn wij is een realistisch verhaal over de maakbare wereld waarin we ten onrechte denken zelf de regie te hebben. Dit boek kun je niet anders dan met kippenvel van ontroering lezen, zo eerlijk is Haverkamps ontnuchterende verslag.

224 pagina’s
ISBN: 978 90 468 0884 9
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Oktober 2010
Prijs 16,95

De pers over Dolgelukkig zijn wij:

‘Onwaarschijnlijk eerlijk. Een boek dat je treft als een mokerslag.’ Redactie LINDA.

‘Een prachtig boek, dat me erg heeft geraakt. Niet alleen als moeder, maar vooral ook als schrijver. Annemarie Haverkamp weet precies de juiste toon te treffen voor dit hartverscheurende verhaal. Direct, eerlijk, en op een schrijnende manier humoristisch.’ Judith Koelemeijer

‘Indrukwekkend, er is geen ander woord voor.’ nrc.next

‘Een confronterend boek, nietsverhullend, geschreven in een directe stijl’, Trouw.

‘Pijnlijk eerlijk’, de Volkskrant.

‘Een bondig, ontroerend verslag van dat ingrijpende leven.’ Het Parool

‘Léés dit boek. Annemarie Haverkamp schrijft indringend en eerlijk.’ Red

‘Ontroerend boek.’ De Gelderlander

‘Lees dit hartverscheurende verslag hoe de ouders langzaam leren leven met hun gehandicapte zoontje.’ Psychologie Magazine

‘Journaliste Annemarie Haverkamp beschrijft op een eerlijke en ontroerende manier het getouwtrek tussen dokters en ouders, de persoonlijke crises van de ouders, en hoe de afschuw voor hun gehandicapte kind geleidelijk overgaat in onvoorwaardelijke liefde.’ Medisch contact

‘Er is veel waarom ik het goed vind: de elegante stelligheid, de perfecte verhouding tussen hoofd- en bijzaken, het gevoel voor ritme (het soms melancholieke ritme), de humor. Ook kom ik zinnen tegen die ik graag een tijdje wil onthouden… En natuurlijk waarover het gaat. En om wie. Dat is nogal wat. Zonder ook maar een seconde te klagen brengt Annemarie een groot drama heel dichtbij.’ Thomas Verbogt

9 thoughts on “Dolgelukkig zijn wij

 1. Beste Annemarie,
  Je boek heb ik in 1 ruk uitgelezen, wat een geweldig moedig verhaal!
  Ik heb heel veel respect voor je eerlijkheid, doorzettingsvermogen en kracht.
  Wie je boek en je columns leest, kan maar 1 conclusie trekken: Job heeft de allerliefste en beste ouders die een kind zich maar kan wensen. Ga zo door!

 2. Hallo Annemarie,
  Geweldig, hoe goed de pers reageert op jouw boek. Je leert wel met een nuchtere, eerlijke kijk naar de wereld te kijken als je ouder bent van een gehandicapt kind. Ik ben ook ouder van een gehandicapt kind en wordt geraakt door jouw columns. Het is allemaal zo dubbel, aan de ene kant die geluksmomenten die iedere ouder heeft, aan de andere kant die extra zorgen.

  Groeten,
  Barbara

 3. Kwam gisteravond thuis en daar lag de Linda op de deurmat. even bladeren, hier en daar lezen. Helemaal achterin een stuk uit jouw nieuwe boek. Ik werd er stil van, aangrijpend en mooi geschreven. Ga zeker je boek kopen!

 4. ’s Avonds in bed begonnen aan je boek. Op blz. 28 veroorzaakt het al een ontzettende huilbui. het stukje over je vader op bezoek is te herkenbaar voor me. De herinneringen aan de eerste dagen van de geboorte van onze gehandicapte zoon komen helemaal boven. Voorlopig alleen nog maar een boek voor overdag, in kleine stukjes, op momenten dat het kan en ik het aankan. Dank voor je boek, het delen van je ervaringen en overpeinzingen.Het zet ons soms ook weer aan het denken. Ik hoop van harte dat er een extra oplage nodig is. Aan je PR zal het niet liggen!

 5. Ook ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Zo mooi en verdrietig tegelijk. Ik werk in het speciaal onderwijs en je ziet dan alleen de andere kant van ouders. Dat wat je ook beschreef op onze studiedag. Dat was voor mij de reden om het boek te kopen en te lezen. Het boek gaat nu op school van hand tot hand en iedereen is er door geroerd. Bedankt dat je ons ook eens een kijkje gunt aan de andere kant.

 6. Geweldig boek.Zo herkenbaar.Wij hebben,een zwaar gehandicapt kleinkind.
  Dit alles,door een medische fout.
  Al twaalf jaar,een rechtzaak met Centramed.
  Tijdens het lezen,zijn er wat tranen gevloeid.

 7. Geweldig boek.Zo herkenbaar.
  Wij hebben,een zwaar gehandicapt kleinkind.
  Dit alles,door een medische fout.
  Al twaalf jaar,een strijd met Centramed.
  Er zijn veel tranen gevloeid,tijdens het lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *