Column: PSV-hooligan

Wat zal die 45-jarige PSV-hooligan zich slecht voelen. Ik denk dat hij blij is met zijn stadionverbod van 90 dagen. Je wilt je medesupporters toch niet onder ogen komen? Zij schamen zich collectief de ogen uit de kop voor wat jij hebt gedaan: een weerloze, verstandelijk beperkte jongen voor z’n bek slaan. Hoe ga je dat uitleggen? ‘Hij juichte voor de verkeerde.’ Als ik die Eindhovenaar was, hoopte ik stilletjes dat het tijdelijke stadionverbod werd omgezet in een definitieve ontzegging. Het beste excuus om je nooit meer te laten zien.

Het geschrokken slachtoffer, Feyenoord-fan Ritchie, werd na het incident door de Rotterdamse club in de watten gelegd. Hij kreeg een shirt en gratis kaarten voor een volgende wedstrijd. PSV-supporters lieten van hun kant weten dat de knaap altijd welkom is in Eindhoven – ook al is hij fan van de tegenstander – en stuurden hem hun T-shirts op. Gelukkig, dat is óók voetbal.

Van hun beste kant lieten de clubs zich zien tijdens de jaarlijkse G-voetbaldag in Barendrecht vorige week. Ruim 400 sporters met een verstandelijke beperking werden die dag gecoacht door idolen als Dirk Kuyt (Feyenoord) en Ernest Faber (PSV). Giovanni van Bronckhorst deed de prijsuitreiking en het leek wel of iedereen de Champions League had gewonnen. ‘Echt sportief’, zei een blije deelnemer tegen de camera van het AD over het toernooi. ‘Altijd. Echt leuk.’

Logisch, zou je zeggen, want voetbal is een spelletje. Om die diepe wijsheid over te brengen op de PSV-supporter die Ritchie in het gezicht beukte, heb ik een idee. De rechter die de mishandeling in november moet veroordelen, zou hem in plaats van een straf iets anders kunnen opleggen: laat de hooligan verplicht meedoen aan de volgende Nationale G-voetbaldag. Het liefst met een vrolijk team in Feyenoordshirts. Lijkt mij leerzaam voor die man.