Column: Foto

‘Snel, de foto voor school!’ Rob trekt Job recht op zijn schoot, duwt hem mijn ijsje in de hand en zegt dat hij moet lachen.
Op het terras maak ik de foto. ‘Hebben we dat ook weer gehad’, zegt Rob.
Ik: ‘Maar het is toch vakantie? Job hoeft maandag helemaal geen foto te laten zien.’
O nee. Rob laat zijn zoon onderuit zakken en geeft mij mijn ijsje terug. Da’s een opluchting.

Elk weekend hebben wij foto-stress. We moeten laten zien dat we vet leuke dingen doen met ons gehandicapte kind. Die plaatjes worden maandagochtend vertoond in de klas zodat de kinderen er iets bij kunnen vertellen.

Alles wat ook maar een beetje actief lijkt, leggen wij vast. Dat geeft een vertekend beeld, want in werkelijkheid zijn onze weekends meestal saai. Vaak ligt Job uren voor de tv. Of hij speelt veel te lang op de Playstation. Vindt hij fijn. Wij ook.

Op het terras likken we aan onze ijsjes. Job heeft een kartonnen bakje met één bolletje. Hoorntjes (hoewel veel fotogenieker) wil hij niet. Vandaag wil hij het hele ijsje niet. Op schoot bij Rob gooit hij zijn hoofd telkens achterover als ik probeer er een schep in te duwen. Ik kijk om me heen. De mensen aan de tafeltjes moeten wel denken dat ik mijn zoon vergiftig. In de deuropening van de ijssalon staat de Italiaanse eigenares wijdbeens toe te kijken. Als ik afreken, zegt ze: ‘Ik vind het knap hoor, hoe jullie het doen.’ Ik weet niet precies wat ze met ‘doen’ bedoelt.

Later die week stuurt Jobs begeleidster geweldige plaatjes van Job in zijn rolstoel die over zijn gezicht wordt gelikt door een paard. Het is haar paard, waar zij hem helemaal mee naartoe heeft genomen. Dit weekend kunnen we lui zijn: de foto voor maandag is binnen.

One thought on “Column: Foto

  1. Beste Annemarie, ik begrijp je helemaal, ik zou hier ook vreselijk onder lijden. De angel zit hem er natuurlijk in dat Job erover moet vertellen dus zelf de activiteiten erin fotoshoppen kan niet. Ik heb een lijstje gemaakt van zo min mogelijk actieve en arbeidsintensieve foto’s. Mogelijk zo voor de hand liggend dat je alles al gedaan hebt maar misschien help ik je ermee: Job helpt koken (doorsnijden 1 stuk paprika met liefst zeer groot mes), Job maakt zelf foto’s (is herhaalbaar en onderwerp hoeft niet actief te zijn), Job helpt met snoeien in de tuin (1 tak volstaat), Job zit in auto die door de wasstraat rijdt of Job spuit met tuinslang op zelfde auto, Job gaat mee met joggende ouder (minimaal 10 meter rennen achter rolstoel voor het echte joggevoel), Job apporteert met buurhond, Job belt met zijn oma en Job doet iets met ballonnen (randje qua activiteit maar zeer fotogeniek). Als je hier echt iets aan hebt wil ik wel meer verzinnen. Groet, Klaske

Reageren is niet (meer) mogelijk.