Bor zoekt vrouw – artikel nrc.next

Hoe gaat het met Bor Verkroost? Vorig jaar zette deze ernstig zieke 36-jarige zijn euthanasieverklaring op Facebook en kortgeleden zou zijn toneelstuk in première gaan. Nu lanceert hij als laatste strohalm iets geheel anders op het sociale medium: Bor zoekt vrouw.

door ANNEMARIE HAVERKAMP (dit artikel verscheen dinsdag 25 november in nrc.next)

bor

De soap die ‘het bizarre leven van Bor Verkroost’ zou kunnen heten, krijgt een vervolg. De sequal is genaamd: ‘Bor zoekt vrouw’. Vanaf vandaag staan filmpjes op Facebook waarin de ernstig zieke Verkroost vrouwen met humor en intelligentie oproept zich bij hem te melden. Het is een idee van zijn vrienden.

Verkroost (36) is geboren met Epidermolysis Bullosa (EB), een huidziekte die over het hele lichaam ernstige blaren en infecties veroorzaakt. Op zijn vijftiende kreeg hij er huidkanker bij. De tumoren en ontstekingen zijn met name in zijn handen extreem pijnlijk. Verkroost heeft 62 operaties achter de rug. Om de pijn enigszins te verlichten, is ‘het afhakken van mijn handen’ zoals hij het zelf noemt, een optie. ‘Maar dat doe ik alleen als er een vrouw in mijn leven is met wie ik dat gevecht samen aan kan gaan.’ De amputatie zou betekenen dat hij nog veel gehandicapter wordt dan hij al is.

Ondraaglijk lijden
Eind 2013 zette de Amsterdammer zijn euthanasieverklaring op Facebook. Zijn lijden valt onder de noemer ‘ondraaglijk en uitzichtloos’, waardoor een vrijwillig levenseinde tot de mogelijkheden behoort. Hij maakte zijn verklaring openbaar om bij te dragen aan de discussie over euthanasie en om te voorkomen dat een dokter op een cruciaal moment zou kunnen zeggen ‘ik wist niet van zijn wens’.

Verkroost kondigde in nrc.next aan dat 2014, het Chinese Jaar van het Paard, zijn laatste zou worden. Juist dat jaar gebeurde er iets onverwachts: hij werd verliefd. De vrouw in kwestie beantwoordde zijn liefde niet, maar ze gaf hem zo veel energie dat Verkroost heeft besloten op zoek te gaan naar een partner.

‘Door die verliefdheid kon ik zo veel meer aan’, vertelt hij. ‘Ik had weer een ultieme reden om te leven.’ Hij schrijft ook nog aan een theaterstuk (uitgesteld wegens een recente operatie aan zijn voet) en een film over zijn leven. Graag ziet hij daarin een nieuwe vriendin figureren.

Vrijdag gaat de Facebookpagina ‘Bor zoekt vrouw’ de lucht in. ‘Onwijs spannend’, vindt Verkroost. Hij moet het niet hebben van zijn ‘goddelijke lichaam’, zo grapt hij. Verkroost zit in een rolstoel en zijn huid is beschadigd. ‘Maar ik weet dat er vrouwen zijn die verder kijken. Tot acht jaar geleden woonde ik samen met een vriendin die dat ook heel goed kon.’

Zijn ergste nachtmerrie? ‘Dat ik alleen steunbetuigingen krijg – ‘ tof initiatief man!’ – en er geen enkele vrouw reageert.’
Zelfs dan was het de moeite waard, vindt Verkroost. ‘Bor zoekt vrouw’ is een ultieme poging al het mogelijke uit zijn laatste jaar te halen.

Annemarie volgt Bor al een paar jaar.