Nieuw boek(je): De ‘bezeten’ kinderen van Benin

In Benin worden kinderen die afwijking gezien als een vloek, ze zouden bezeten zijn. Daarover gaat het nieuwe boek(je) dat Annemarie Haverkamp en Bob van Huët vanmiddag presenteerden in Den Bosch.

Florence prijkt op de cover van het boekje. Ze heeft een beperking en krijgt hulp. Foto: Roberto Maldeno

Florence prijkt op de cover van het boekje. Ze heeft een beperking en krijgt hulp. Foto: Roberto Maldeno

Annemarie Haverkamp presenteerde vandaag haar nieuwe boek(je): De ‘bezeten’ kinderen van Benin. Samen met Bob van Huët (AD) reisde ze dit voorjaar op uitnodiging van het Liliane Fonds naar Benin. Annemarie interviewde onder meer Jo Holonon, de Matthijs van Nieuwkerk van Benin. Deze populaire presentator biechtte op de nationale tv op dat hij ook vader is van een kind met een afwijking en dat niemand zich daarvoor zou hoeven schamen. Een bijzondere boodschap in een land waar gehandicapte kinderen als vloek worden gezien.

Bob en Annemarie gingen ook op bezoek bij Grégoire Ahongbonon, een voormnieuwboekalige bandenreparateur die al twintig jaar ‘gekken’ losknipt die als honden aan kettingen in schuurtjes liggen. Psychiatrisch patiënten zouden bezeten zijn, maar Grégoire denkt daar anders over. Hij wast ze, kleedt ze en geeft ze medicijnen

De ‘bezeten’ kinderen van Benin is in het kader van het 35-jarig bestaan van het Liliane Fonds verstuurd naar 15.000 donateurs. De verhalen zijn ook online te lezen. Bram van Ojik kreeg in Den Bosch vanmiddag het eerste exemplaar overhandigd. Hij was ambassadeur in Benin. Momenteel is de oud-fractievoorzitter van GroenLinks migratiegezant op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Iedereen die heeft meegewerkt aan het boekje, deed dat belangeloos. Van auteur tot vormgever tot corrector.