Column: Vakantietips

Regen. Storm. Kou. Juli in Nederland. Acht tips voor een tevreden vakantie met het meervoudig gehandicapte kind in eigen huis.

 1. Ga in de auto zitten. Adem een paar keer tegen het raam totdat het beslaat. Het kind maakt tekeningen in de wasem. Eventueel toevoegen: een vrolijke cd van Bert en Ernie. Druk op repeat. Knus en droog.
 2. Bij noodweer in de avond: open de luxaflex op de kinderkamer. Het kind kijkt vanuit zijn bed door het dakraam naar buiten. Bliksem kleurt zijn kamer roze. Bij elke donder fladdert hij enthousiast met zijn armen. Na afloop van de hemelse lichtshow zal het kind zeggen: ‘mama nog een keer aandoen.’ Vertederend en goedkoop.
 3. Koop aan het begin van de vakantie een nieuwe game. Zet het kind voor de Playstation. Stel in op oneindig veel levens. Overleven verzekerd.
 4. Neem het kind in bad. Laat hem de douche aanzetten. Hij zegt: ‘hallo does hoe is het met jou’. Antwoord namens douche: ‘bludubldupldu.’ Laat het kind schuim vangen in bekertje. Maak nieuw schuim. Laat hem de douche aanzetten. Het kind zegt: ‘hallo does hoe is het met jou’. U antwoord wederom: ‘bludubldupldu.’ Herhaal ceremonie tot het badwater koud is.
 5. Zeg bij het opstaan ‘wel waar’. Kind antwoordt ‘niet waar’. Houd vol. Dit spel vult met gemak een dag, een week, een maand.
 6. Kijk niet op de klok.
 7. Leen het kind uit. Laat uw moeder een slaapzak maken die met klittenband aan elke matras bevestigd kan worden zodat een bed-met-ombouw niet nodig is, stop wat kleren in een koffer en zet het kind in de auto. Adem tegen het raam. Knuffel het kind, bedank opa en oma bij voorbaat voor de goede zorgen. Haal diep adem. Rijd met gierende banden het tuinpad uit. Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.
 8. Begin weer bij 1.


4 thoughts on “Column: Vakantietips

 1. Sterke column, Annemarie. Er staat veel tussen de regels. Knap hoe je dat opschrijft. We hopen op beter weer.

 2. Elke keer weer lees ik jouw collumn met ontzag! Zo knap hoe je jullie gevoel weer geeft! Vol liefde, bezorgdheid, gevoel van onmacht, geduld maar weer ook zo vernuftig.

  Respect!!!!

 3. Ik moest lachen om je column, je schrijft het zo leuk. Was het allemaal maar zo simpel, dat zou vele levens een stuk verlichten..

Reageren is niet (meer) mogelijk.