Column: Pgb-waanzin

booszwWe moeten formulieren downloaden van de website, zegt medewerker één. Die formulieren bestaan helemaal niet, stelt medewerker twee. Het is ten strengste verboden die niet-bestaande formulieren als cliënt zelf in te vullen, waarschuwt medewerker drie.
Welkom bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Sinds februari belt de vader van Job vrijwel dagelijks met deze wonderlijk georganiseerde club mensen. Reden: de pgb (persoonsgebonden budget)-chaos. Waar we tot 2014 zelf Jobs begeleidsters mochten uitbetalen, moet de SVB dat nu voor ons doen. Het geld komt niet meer van het rijk, maar van de gemeente. Gevolg: onze zorgverleners krijgen al maanden geen of een uit de lucht gegrepen salaris.

‘Het budget van uw zoon is nooit door de gemeente bij ons gestort’, zegt medewerker vier.
‘Het geld komt eraan, we hebben gebeld met de gemeente’, bezweert medewerker vijf.
‘Wij mogen nooit bellen met de gemeente’, garandeert medewerker zes.

Omdat pgb-begeleiders mensen met een baan zijn die gewoon elke maand geld nodig hebben om brood te kopen en hun huur te betalen, hebben we een deel van de salarissen inmiddels zelf voorgeschoten. Wij als ouders kunnen dat, ja. In tegenstelling tot gehandicapten die juist een pgb hebben omdat ze volledig afhankelijk zijn van de staat en recht hebben op hulp. Die hebben zelf geen inkomen en kunnen dus helemaal niemand ook maar iets voorschieten. De ramp is niet te overzien.
We willen de voorschotten aan Jobs begeleidsters wel graag terugvorderen, dus belt de vader van Job voor de 26ste keer met de SVB.
‘U mag ons helemaal niet bellen. U bent niet de wettelijk vertegenwoordiger van uw zoon’, vindt medewerker zeven.
‘Ik zie dat het budget van Job bij ons niet onder ‘wmo-begeleiding’ is gestort, maar onder ‘jeugdwet’’, probeert medewerker acht.

Mijn man komt er zelf achter dat het bedrag, dat absoluut niet overeenkomt met het bedrag dat de gemeente Job heeft toegezegd, op beide posten is gestort.
‘We doen een spoedbetaling’, belooft medewerker negen.
In de krant lees ik dat SVB-medewerkers bedreigd zijn door boze cliënten (mijn man heeft een alibi). Nee, dat mag nooit. Maar jongens, los dit op. Jullie drijven ons tot waanzin!

8 thoughts on “Column: Pgb-waanzin

 1. In den haag hebben ze geen problemen. Jammer dat Samson zijn ‘aandeel’ nog steeds vasthoudt in de afwachting van een uitblijvende ‘koersstijging’; – dat doen beginnende beleggers ook -.

 2. Tja, als je als niet wettelijk vertegenwoordiger met een niet bestaand gedownload formulier het niet door de gemeente gestorte geld aan het onder de verkeerde wet dubbel toegekende budget wilt onttrekken en daarover een ongeoorloofd telefoontje pleegt met iemand die zelf de gemeente heeft gebeld, maar dat helemaal niet mag doen, dus ook niemand heeft gesproken, dan kun je toch ook niet boos worden?
  Zouden de sprookjes over slechte feeën en tot mislukken gedoemde tovenaarsleerlingen dan toch bestaan? Ik denk inmiddels van wel. Bij VWS wel te verstaan.

 3. Herkenbaar verhaal. Ik ben erg blij met twee rechtstreekse lijntjes bij zowel Ministerie als SVB en de goede formulieren en e-mailadressen voor spoedbetalingen. Sindsdien gaat het redelijk, zij het zeker niet foutloos. Als ik je kan helpen: denk graag met je mee. Groet,
  Niels Schuddeboom
  @shakingtree

 4. Werk al 4 maanden voor niets! Krijg financiële problemen Door uitblijven van salaris via svb. Wil cliënt niet in het nauw drijven maar nog steeds geen geld ontvangen van svb. Het is nu eind april!!!!!

  • Heeft je client al een spoedbetalingsformulier ingestuurd Marjolein? Sterkte!

 5. Het is toch te erg dat de gemeenten niet in staat zijn om hun zaakjes afdoende te regelen. Kinderziekten waren te verwachten met de invoering van een nieuw systeem, maar dat dat ongeveer een half jaar moet duren is een stuitend brevet van onvermogen. Bijna reden om weer terug te gaan naar het oude systeem. Sterkte met de real-life Kafkatoestanden, Annemarie!

 6. De SVB ellende maakt je sprakeloos en machteloos. Ik lees dat je met een wijkteam en WMO te maken hebt, maar ligt een WLZ indicatie niet meer voor de hand?

 7. Wat moet ik hier nu op of van zeggen? Te gek voor woorden; Waanzin; Niet te geloven enz. enz.?? Mijn bijdrage bestaat uit het Delen op FB van dit onbegrijpelijke verhaal.

Reageren is niet (meer) mogelijk.