Column: Pgb-fraude

fraudeFraude plegen met het pgb is makkelijker dan géén fraude plegen met het pgb. Een van Jobs begeleiders heeft 1444 euro teveel uitbetaald gekregen. Dat willen we teruggegeven aan de Nederlandse staat, want die zit al zo krap als het om zorg gaat. Maar hoe?

Gewoon bellen, dachten we negen maanden geleden. Toen wisten we al dat er iets fout ging. Want toen veranderde het potje waaruit Jobs begeleiders betaald worden. Vielen we eerst onder de Jeugdwet, nu is dat de Wet Langdurige Zorg. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de salarissen moet overmaken, vond die overgang ingewikkeld. Onze zorgverlener kreeg drie maanden op rij betaald uit beide potjes. Niet goed! zeiden wij. Onze zorgverlener had van die 1444 naar een tropisch eiland kunnen gaan, een tweedehands auto kunnen kopen, een cursus yoga kunnen volgen. Is allemaal niet gebeurd. Keurig als we zijn willen we het beeld van frauderende gehandicapten en hun verzorgers – in het leven geroepen door schreeuwende bewindslieden en media enige jaren geleden – rechtzetten.

Jobs vader belt sinds juli 2015 over deze 1444 euro. Sinds januari zelfs twee keer per week, op woensdag en op vrijdag. Het antwoord is vrijwel altijd hetzelfde. ‘Het is bij ons in behandeling.’ Soms wordt de naam genoemd van een zekere medewerker die erover zou gaan. Laten we zeggen meneer De Bruin. Maar meneer De Bruin is er nooit en heeft zich tot op heden ook niet merkbaar met de kwestie bemoeid.
Mijn man denkt dat meneer De Bruin niet bestaat. Dat hij een verzinsel is. Een codewoord. Weet je het echt niet meer als SVB-medewerker, roep dan heel hard die naam door het kantoor. Opgetrokken wenkbrauwen achter de vele bureaus. Oef, die heeft een Meneer de Bruin…

In januari stuurden we screenshots van de bankrekening van Jobs begeleider naar de SVB. Plus een brief met uitleg. Hielp ook niet.
Ons volgende idee is om met een envelopje met 1444 euro naar het kantoor van de SVB te fietsen. Of nee, 1444 euro min 133 euro. Want dat laatste bedrag komt een van Jobs andere begeleiders al maanden tekort. Foutje van de SVB. Tig keer over gebeld. Ik heb het inmiddels van mijn privé-rekening naar onze begeleider overgemaakt (ze heeft er eerlijk voor gewerkt).
Met 1311 euro op zak gaan we dus binnenkort naar de Sociale Verzekeringsbank. We geven de envelop persoonlijk af aan Meneer de Bruin.

Lees ook U mag ons niet bellen, Pgb-waanzin en Pgb-waarzin (2)

One thought on “Column: Pgb-fraude

  1. Ambtelijke keurigheid is de doodsteek voor noodzakelijke beweeglijkheid .

    Die inflexibiliteit tekent het registratie en verantwoordingssysteem van svb.

    Als je goedkoop personeel wil inzetten heb je maximale automatisering nodig en krijg je maximale fouten door inflexibiliteit. ….

Reageren is niet (meer) mogelijk.