Aanrader: ‘Waar gaan we heen, papa?’

Het zal je maar gebeuren: na je eerste ernstig gehandicapte kind een tweede krijgen. Het overkwam de Franse komiek Jean-Louis Fournier. Hij schreef er een aangrijpend en humoristisch boek over dat op 30 augustus in het Nederlands verschijnt bij uitgeverij De Geus. Het boek is een internationale bestseller; in Frankrijk werden al 500.000 exemplaren verkocht en Ou on va, papa? werd in 29 talen vertaald. Het is een absolute aanrader vanwege de botte en tegelijkertijd tedere manier waarop de vader over zijn broze kinderen (één overleed op 13-jarige leeftijd) schrijft. Een citaat uit zijn boek:

Mathieu kan niet rechtop zitten. Het ontbreekt hem aan spierkracht, hij is zo slap als een vaatdoek. Hoe zal hij zich ontwikkelen? Hoe zal hij zijn wanneer hij groot is? Moeten we dan een staak bij hem zetten?

Ik heb er weleens aan gedacht of hij geen automonteur kon worden. Maar dan een liggende. Zo eentje die de onderkant van auto’s repareert in garages waar geen hefbrug is.

Annemarie Haverkamp interviewde de schrijver in Parijs. Haar artikel verschijnt zaterdag 21 augustus in de weekendbijlage van dagblad De Gelderlander.

3 thoughts on “Aanrader: ‘Waar gaan we heen, papa?’

  1. Beste mevrouw,

    Is er een titelverklaring voor het boek Où on va papa?

    Groetjes Cherise

    • Dit is de vraag die Thomas, zijn oudste gehandicapte zoon steeds vraagt aan zijn vader. Hij beseft het antwoord wat hij krijgt steeds niet en blijft de vraag daarom maar herhalen.

Reageren is niet (meer) mogelijk.